Child, Soccer, Playing, Kick, Footballer, Ball

Peer pressure is een zeer krachtige kracht in het leven van een atleet. De drang om uit te blinken in sport is iets dat niemand wil verkwanselen. Deze druk kan op elk moment van een sportseizoen wegkwijnen, met blessures of het in de war raken van een sportcarrière tot gevolg. Daarom werken wij als sportpsychologen als leveranciers van waardevolle ondersteuning en hulp aan de betrokken sporters in verschillende stadia van hun sportcarrière. Sportpsycholoog Eindhoven

Peer pressure is een gebruikelijk onderdeel van sport. De liefhebber kan zeggen dat het niets uitmaakt hoeveel plezier zijn sport brengt. Hoewel dit argument het gevoel van de verslaafde valideert, doet het niets af aan het grote plaatje. Het overwinnen van groepsdruk gaat meer over hoe je omgaat met de druk die je ondervindt. Stel je voor dat je de steratleet bent, de superster die volop geniet van de sensatie van een uitbarsting op de benzinetank, terwijl je tegelijkertijd gelooft dat je een factor bent die bijdraagt aan het succes van je team. Deze twee uitersten in het leven van een atleet kunnen problemen veroorzaken als het gaat om de druk van de sport.

Helaas geven de meeste sporters zich vaker over aan groepsdruk dan dat ze erover nadenken. Dit is waar de psycholoog om de hoek komt kijken. Een sportpsycholoog kan helpen analyseren waarom de sporter zich onderwerpt aan groepsdruk en hem helpen in te zien waar het hem toe leidt en waar het hem toe kan leiden. Hierdoor kunnen ze herkennen wanneer het tijd is om de tegenovergestelde richting in te slaan van wat ze gewend zijn geraakt en wordt hun vastberadenheid aangewakkerd om los te komen van datgene waaraan ze gewend zijn geraakt. Dat is waar de sportpsycholoog een zeer belangrijke rol kan spelen.

Wanneer een sporter voor zijn sport gaat, is hij een zogenaamde fan. Dit betekent dat zij zeer betrokken zijn bij hun sport en de sport volgen alsof het een religie is. Het zijn fanatiekelingen, deze sportpsychologen. Zij zijn zeer betrokken bij hun sport met moeilijke niveaus die zij hebben bereikt, en passie die hen overmeestert. Wanneer de passie aanwezig is, kan het ook zijn dat de tiener uitbarstingen heeft van een bijzonder duizelingwekkende snelheid, het soort dat je doet hijgen in het Fenatorium, laat staan in China. Maar als de passie afneemt, zullen ook de snelheidsuitbarstingen afnemen.

Het zijn juist deze fans die steun nodig hebben. Heel vaak zal een fan naar de coach gaan in de verwachting dat hij instructies, advies, discipline en/of een strenge toespraak zal krijgen. De coach kan met hen praten, maar zullen ze ernaar handelen. Vaker wel dan niet, zitten ze daar gewoon en vragen zich af wat er aan de hand is, en jij ook.

Hieraan kan nog worden toegevoegd dat een sportpsycholoog hen kan helpen het gevoel te overwinnen dat zij niets waard zijn, of dat hun hart er niet meer bij is. Laten we duidelijk zijn. Wanneer iemand geen zin heeft om iets te doen, zal dat hem of haar alleen maar afstoten en naar een ander, gelukkiger leven sturen, met veel mensen die hem of haar vertellen dat hij of zij het wel moet doen en/of anders… dat ze er problemen mee hebben om het te doen omdat het hen vermoeit.

Maar het ding is, ze moeten dat gevoel van wanhoop overwinnen om hun doelen te bereiken. Ze moeten een innerlijk brandend verlangen hebben, om hun doelen te bereiken.

Dus, ze moeten een doel hebben, een doel, een passie. En ze moeten het gevoel houden dat het alles waard is wat ze doen.

Tegelijkertijd moeten ze ook het touwtrekken met zichzelf, hun ambitie, hun passie in stand houden. Dat is waarom ik een grote fan ben van Desiderata© van Jack Canfield, en zijn bende etiquettes. Deze vier etiquettes kunnen echt de trekker overhalen!

Dus, vandaag wil ik even 'nee' zeggen tegen de zin "het is maar een spelletje", nee 'ja' lieve lezer tegen de suggesties die mensen zullen gebruiken om zich 'in gedachten' beter te voelen. Ja, het is 'een spel' en het zal me tranen in de ogen bezorgen als ik eerlijk ben. Het is ook een spel dat een beetje smerig wordt als we de kinderen van de huidige maatschappij nemen. Ik denk dat als iemand zegt dat het maar een spelletje is, dat hem/haar wel duidelijk zal maken, nietwaar?

Het lijkt er echt op dat het juiste doen de grootste troef is van gedegenereerde darmen. Wat kan ik zeggen? Ik ben opgevoed om het niet eens te zijn met autoriteit, vooral als het iemand anders zijn mening is. Ik ben ook opgevoed om te denken dat we onze eigen beslissingen nemen, en het is erg moeilijk om overtuigd te worden door de mening van een ander, vooral wanneer we worden geregeerd door de maatschappij en de cultuur van 'wij tegen zij'. Ik maak er dus een punt van om af te wijken van wat andere mensen denken, gebaseerd op mijn eigen wereldbeeld (leugens). Aangezien ik een wereldburger ben van wat ik verkies te zijn, geloof ik niet dat het mijn verantwoordelijkheid is om het slachtoffer te zijn van de gevolgen ervan.